Satura skaidrojumi

Ievadlappuse // Front page in Latvian

Upju deltas un purvaina tundra Arktikā. Galvenā populācijā izvietojas NE Sibīrijā starp Hatangas un Kolimas upēm, īpaši Kolimas deltā, kur atrodas lielākā kolonija (ap 12000 pāri). Izmantotā avota izplatības kartē (Olsen, Larsson 2004) ligzdošanas vietas iezīmētas arī Obas un Jeņisejas deltās. Citas populācijas Amerikas ziemeļos un Grenlandē nelielas, domājams nav pastāvīgas. Ligzdojusi arī Špicbergenā. Pēc ligzdošanas klejo Arktikas ūdeņos, parasti līdz ar pastāvīgas ledus segas robežu. Mazākā skaitā pārvietojas rietumu virzienā, sasniedzot  Atlantijas ziemeļu daļu. Lielākā daļa migrē uz galvenajām ziemošanas vietām Boforta, Bēringa un Ohotskas jūrās. Ģeogrāfisku variāciju nav (Olsen, Larsson 2004).

Birds of the World

Sārtā kaija Rhodostethia rosea

Engures osta, 18-Jan-2009, pieaugušais putns. © Raimonds Rēķis.

Latvijā viens novērojums.

Garums: 29-32 cm, spārnu izpletums: 82-92 cm (Burger, Gochfeld, Garcia 2020).

Novērojumi

Saīsinājumi

Engures osta, Tu, 2009, 18-Jan, 1 pieaugušais putns. R.Rēķis (Vīksne 2009).

Internets

Burger J., M.Gochfeld and E.F.J.Garcia. 2020. Ross's Gull Rhodostethia rosea, version 1.0. In Birds of the World (J.del Hoyo, A.Elliott, J.Sargatal, D.A.Christie and E.de Juana, Editors). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/bow.rosgul.01. Accessed 7 November 2020. Olsen K.M., Larsson H. 2004. Gulls of North America, Europe and Asia. Princeton University Press. Vīksne J. 2009. Kas sārtajai kaijai Rhodostethia rosea meklējams Latvijā? Putni dabā 19, 2: 24-25.

Sārtā kaija Rhodostethia rosea. Engures osta, 18-Jan-2009, pieaugušais putns. © Raimonds Rēķis.
bkm

Sārtā kaija Rhodostethia rosea. Engures osta, 18-Jan-2009, pieaugušais putns. © Raimonds Rēķis.
bkm

Sārtā kaija Rhodostethia rosea. Engures osta, 18-Jan-2009, pieaugušais putns. © Raimonds Rēķis.

Labots 07 Nov 2020