Ievads - satura skaidrojumi

Ievadlappuse // Front page in Latvian

Plaši izplatīta visā Eiropā, izņemot tundras zonu ziemeļautrumos. Citur N Āfrikā, Turcijā, Aizkaukāzā, N Irānā, S Turkmenistānā, Centrālās Sibīrijas S daļā, N Kazahijā un NW Ķīnā. Areāla tālākais austrumu atzars sasniedz Baikāla ezeru. Ziemeļu un austrumu populācijas pārvietojas ziemot areāla ietvaros Eiropā, kā arī tālāk uz dienvidiem ap Melno un Kaspijas jūrām un Tuvajos Austrumos. Tālākās austrumu populācijas ziemā sasniedz Afganistānu, Pakistānu un Nepālu. Četrpadsmit pasugas, Latvijā Fringilla coelebs coelebs (Clement 2016).

Pavasarī ierodas ligzdotāji

Vasarā visā teritorijā

Rudenī aizceļo

Ziemo nelielā skaitā, pārsvarā rietumu un centrālajā daļā

Žubīte Fringilla coelebs

Usmas ezera apkārtne, 22-Mai-2005, T. © Arnis Dimperāns.

Dziesma. Rudbārži, 14-Apr-2002. © Ints Folkmanis (12).

Dziesma un sauciens 'fink..fink..'. Valle, 9-Apr-2006. © Agris Celmiņš (18).
Sauciens 'jp..jp..'. Kolka, 13-Mai-2006. © Agris Celmiņš (11).
Sauciens 'rrü..' (dēvēts arī par "lietus saucienu"). Valle, 10-Jūn-2006. © Agris Celmiņš (12).

XENO-CANTO ierakstu krājums

Latvijā parasta un izplatīta ligzdotāja. Masveidā caurceļo kā pavasarī, tā rudenī. Regulāri ziemo, vairāk rietumu daļā gan kā atsevišķi īpatņi apdzīvotās vietās, gan jauktos baros kopā citiem zvirbuļveidīgajiem putniem.

Garums: 14-18 cm (Clement, Harris, Davis 1994).

Novērojumi

Saīsinājumi

Lielākie ziemotāju bari janvārī (vismaz 200)
Aisteres apkaime, Lp, 13-Jan-2019, 800 kopā ar zaļžubītēm, kaņepīšiem, kalnu ķeģim, lauku zvirbuļiem, dzeltenajām stērstēm un ziemas žubītēm (visās pārējās

sugas mazākā skaitā). R.Rekmanis, A.Zaļkalns, D.Zaļkalne.

Liepāja, 1-Jan-2004, 200 Pulvera ielā. A.Zacmanis, V.Roze.
Liepnas pagasts, Al, 19-Jan-2019, vismaz 100 ap 500 putnu lielā zvirbuļveidīgo barā. S.Laime (Dabasdati).

Literatūra un internets

BirdLife International. 2016. Species factsheet: Fringilla coelebs. Retrieved from http://www.birdlife.org on 16 November 2016. Clement P., Harris A., Davis J. 1994. Finches & Sparrows. An Identification Guide. Helm. Clement P. 2016. Common Chaffinch Fringilla coelebs. In: del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. Retrieved from http://www.hbw.com/node/61286 on 16 November 2016.

Žubīte Fringilla coelebs. Ozolnieki pie Jelgavas, 31-Mar-2012, T. © Oskars Šmeliņš.
bkm

Žubīte Fringilla coelebs. Saldus, 2-Apr-2012, T 2g. © Ainars Mankus.
bkm

Žubīte Fringilla coelebs. Ozolnieki (pie Jelgavas), 1-Mai-2010, T. © Oskars Šmeliņš.
bkm

Žubīte Fringilla coelebs. Slovākija, Tatranska Lomnica, 16-Mai-2008, T. © Gvido Saulītis.
bkm

Žubīte Fringilla coelebs. Ķemeri, 27-Dec-2006, T. © Arnis Blumbergs.
bkm

Žubīte Fringilla coelebs. Nīcas lauki, 14-Apr-2014, M. © Ainars Mankus.
bkm

Žubīte Fringilla coelebs. Slamsti, Rucavas novads, 7-Mai-2006, M. © Arnis Dimperāns.
bkm

Žubīte Fringilla coelebs. Norvēģija, Flåm, 15-Mai-2008, M. © Valters Pranks.
bkm

Žubīte Fringilla coelebs. Mangaļsala, Rīga, 4-Okt-2012, M jaunais putns (1g pēc šauriem nosmailotiem astes spalvu galiem). © Igors Deņisovs.

Labots 21 Jan 2019